Merhaba ben Klikalo’nun SEO Uzmanı Burhan. Bu yazıda sizlere biraz komplo teorilerinden bahsedeceğim. Evet SEO’da da komplo teorileri olabiliyor. 🙂 Konumuz “sitemi açtım, SEO yaptım ama sıralama alamadım.” diyen marka sahiplerinin ilgisini çekebilecek bir konu, Google Sandbox.
İçindekiler
Google Sandbox Nedir?
Özetle Google Sandbox, yeni web sitelerinin arama sonuçlarını manipüle etmesini önlemek amacıyla, Google’ın bu sitelerin sıralamalarda görünmesini geciktirdiğini düşündüğümüz bir teoridir.
Teori diyorum çünkü Google tarafından bu konuda resmi bir açıklama olmasa da bir çok SEO uzmanı bu konuda hemfikir.
İlk olarak 2004 yılında tartışılmaya başlanan bu teori her ne kadar biz SEO uzmanlarını zorlasa ve marka sahiplerini sinirlendirse de gerekli gibi görünüyor. Zira 2023 yılında her gün yaklaşık olarak 4 Milyon web sitesi açıldı. Bu kadar web sitesi arasından kaliteli ve doğru içeriği verebilmek için arama motorlarının bir eleme yapması gerekiyor ve bu da bu yöntemlerden biri gibi görünüyor.
Google Sandbox Nasıl Çalışıyor?
Tüm arama motorlarının, hatta bir çok dijital pazarlama aracının (Ör. Semrush) kendi tarayıcı (crawl) botları vardır. Bu botlar genellikle bir internet sitesi oluşturulduğunda gider ve o internet sitesini taramaya başlar. Tüm kodlarını, sayfalardaki metinleri, site kullanılan teknolojileri, domainin alındığı ve sitenin oluşturulduğu tarihi… Bu gibi bir çok metriği tarar ve web sitesini ilgili anahtar kelimelerde arama sonuçlarında göstermeye çalışır.
Sandbox etkisi ise burada devreye girer. Eğer siteniz yeni oluşturuldu ise arama motorları web sitenizin o anki içeriğine bakmaksızın sayfanızı arama sonuçlarında üst sıralarda göstermeyebilir.
Burada farklı bir tartışma konusu daha vardır; arama motoru domainin alındığı (kayıt edildiği) tarihe mi bakıyor yoksa o domaine kurulan sitenin ilk tarandığı tarihe mi?
Benim bu konudaki fikrim, arama moturunun ilk taradığı tarihe baktığı yönünde lakin domain kayıt tarihi de tamamen önemsiz değil. Zira hala bir çok SEO uzmanı eski tarihlerde kayıt alınmış domain satın almaya çalışır. Ve genellikle bu domainlere ilk defa site kurulsa dahi biraz daha hızlı arama sonuçlarında yükselebilirler.
Sandbox’a Düştüğünüzü Nasıl Anlarsınız?
Web sitenizi yeni açtınız ve başarılı bir SEO süreci geçirdiğinizi düşünüyorsunuz ama arama sonuçlarında web siteniz istediğiniz konumda gözükmüyorsa, üstelik rakiplerinizin web sitelerinin bir çok yönden sizden daha başarısız bir SEO süreci yönettiğini düşünüyorsanız Sandbox efekti ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Google Sandbox’dan Kurtuluş Mümkün Mü?
SEO‘nun bu yanı biraz sinir bozucu. Maalesef bir çok sorunun %100 cevabı bulunmuyor. Ama tecrübelerime dayanrak söyleyebilirim ki; evet, bazı çalışmalar ile bu etkiden büyük oranda kurtulmanız mümkün gözüküyor.
Önerdiğim stratejiler:
- Teknik SEO: Bu maddeyi en başa kodum çünkü Teknik SEO yeni bir web sitesinin Google’a, “hey ben çok başarılı bir SEO stratejisi yürütüyorum demenin en başarılı ve az bilinen yolu. Web sitenizi kurmayı düşündüğünüz andan itibaren teknik seo‘ya önem vermeye başlamanız gerekiyor çünkü bu web sitenizin temelini oluşturacak bir süreç. Temeli sağlam olmayan bir web sitesinin arama motorlarının hoşuna gitmesini bekleyemeyiz. Bu konuda ilerleyen süreçte detaylı bir yazı payaşacağım.
- Kaliteli ve Rekabetin Az Olduğu Alanlara Yönelim: Kaliteli içeriğin neden önemli olduğunu burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. İçeriğiniz insanların gerçekten arayacağı, bilgi edineceği türden değilse zaten yükselme beklemeyin. Rekabet kontrolü ile kaliteli içerik ise sizi daha hızlı üst sıralara taşıyacaktır. Zira rekabet az ise o alanda kaliteli içerikler yeterince bulunmuyor olabilir. Bu da Google’ın sizi daha hızlı üst sıralara taşıyacağı anlamına gelir.
- İçeriklerinizde kaynak kısmı belirtin: Yukarıdaki maddeye de eklenebilecek bir madde olsa da ayrıca belirtmek istedim. Web sitenizde oluşturduğunuz kaliteli içeriğin sonuna, yararlandığınız kaynakları eklemeyi unutmayın. Arama motorlarına, “bu yazı kaliteli kaynaklardan toplanarak oluşturulmuş.” mesajı verecektir.
- Backlink Stratejisi: Ah backlink… Üzümlü kekim… Yıllardır sektörümüzde backlink yararlı mı zararlı mı tartışması dönedursun, yapay zeka devriminden sonra backlinkin önemi sanırım artık daha iyi anlaşılmıştır. Mantık zaten çok basit: Kendi ajansınızı yeni açmış bir SEO uzmanı olduğunuzu düşünelim. İnsanlar size iş verirken tedirgin olacaktır. Ama eğer sağlam referanslar sunarsanız size daha kolay inanacak ve iş vereceklerdir. Google’da aynı mantıkta düşünür. Web sitenizin kaliteli sitelerden, spam olmayacak şekilde backlinkler edindiğini görünce sizi daha hızlı üst sıralara taşıyacaktır.
- Uzun vadeli düşünün: Ajans olarak başka ajanslardan devraldığımız web sitelerinde gördüğümüz en büyük sorun buydu.
Diğer ajanslar bir web sitesi oluşturmuş, genellikle hazır bir script üstün herhangi bir sektör analizi, içerik analizi yapılmadan oluşturulmuş bir web sitesi oluyor bu siteler. Sonrasında çok kalitesiz, sırf yaptım demek için yapılmış içerikler yazılmış, teknik SEO zaten yapılmamış. Hatta daha vahimi site Google Search Console‘a dahi kaydedilmemiş. Bu siteden başarı beklenmekte.
Mümkün değil! Örneğin dün devraldığımız bir markanın web sitesini 2 yıl önce başka bir ajans kurmuş ama yukarıda belirttiğim gibi hiç bir şeye dikkat etmemiş. Bu site 2 yıl dahi geçse bugün başlayacağımız SEO çalışmalarından sonra dahi bir süre Sandbox efekti yaşaması muhtemel.
Bu kadar sevgili okuyucu. Umarım faydalı olmuştur içeriğimiz. Sorularınız olursa yorumlar kısmından sorunuzu sorabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Kaynaklar:
https://themeisle.com/blog/how-many-websites-are-there
Sandbox etkisi – Vikipedi (wikipedia.org)
Google’s Sandbox Still Exists: Exemplified by Grader.com – Moz
[…] kelimelerinde rekabet çok yüksek olabilir. O nedenle özellikle yola yeni çıkmış ve hatta Google Sandbox etkisindeki bir web sitesi iseniz yüksek rekabetli kelimelerde sıralama alma olanağınız Google […]