Kendi imkanları ile SEO yapmaya çalışanlar, SEO\’ya yeni başlayanlar toplanın bu yazı sizin için. 2024 yılının Türkiye\’de en detaylı Evergreen Content rehberi bu yazıda. İçindekiler tablosunu kullanarak ilgilendiğiniz alana ilerleyebilirsiniz.
İçindekiler
Evergreen Content Nedir?
Özetle, zamanla değerini kaybetmeyen, uzun vadede güncelliğini koruyan ve sürekli olarak okuyuculara fayda sağlayan içerik türüdür.
Genellikle bu içerik türünü SEO uzmanları arama motorları için oluşturur ama bu yalnızca arama motorları için değil, Youtube, Instagram, Tiktok gibi görsel içeriğin daha fazla olduğu sosyal medya mecralarında da kullanılabilir.
Örneğin bir mum üreticisiniz. Instagram\’da \”mum nasıl üretilir?\” sorusuna cevap veren bir reels videosu hazırladınız. Bunu da profilinize sabitlediniz veya hikaye öne çıkanlarına sabitlediniz. Bu içeriğiniz profilinizi ziyaret eden kitle için de evergreen content değerini taşır. Hatta içeriği üretmenizin üstünden zaman geçse bile keşfette yer alabilir.
Evergreen Content Neden Önemlidir?
- Zamanla Değerini Korur: Bir çok içerik türüne nazaran her zaman size trafik ve hatta müşteri getirme potansiyeline sahiptir. Örneğin \”Makarna nasıl yapılır?\” başlıklı bir yazının değeri, hayatımızda büyük bir değişiklik olmazsa, hiç eksilmez. İnsanlar her daim makarnanın nasıl yapıldığını öğrenmek ister.
- Rank Brain: SEO yalnızca metin yazarlığı yapmak değildir. Arama motorları sürekli farklı web sitelerini test eder. Özellikle Google Update zamanlarında farklı farklı web siteleri arama sonuçlarında kısa süreli yükselmeler ve düşüşler yaşar. Bunun nedeni Google\’ın web sitenizdeki içerikleri gerçek kullanıcılara gösterip, kullanıcıların web sitenizde yaptığı hareketleri incelemesidir. Eğer kullanıcı sayfada uzun süre kalırsa, tıklamalar yaparsa, sayfada aşağılara doğru inerse Google\’ın web sitenize olan güveni artar. Bu da sayfalarınızın daha hızlı yükselmesine yardımcı olur. Buna Rank Brain denir. Eğer içeriğinizi gerçekten kullanıcı odaklı geliştirirseniz sürekli web sitenizin Rank Brain skorunu yukarı taşırsınız ve diğer sayfalarınız da daha hızlı yükselir.
- Düşük Güncelleme İhitiyacı: Güncel haberleri yayımlayan bir web siteniz olduğunu hayal edin. Güncel haberleri hızlı bir şekilde yayımladığınız kısa süreli de olsa iyi bir trafik çekebilirsiniz ama bunu sürekli yapmanız gerekir. Haberiniz ile ilgili güncellemeleri de anlık olarak yayımlamanız gerekir. Evergreen içeriklerin beslendiği konular ise yıllarca pek bir değişikliğe uğramaz. Bir kere hazırlandıktan sonra uzun süre güncelleme yapmanız gerekmeyebilir. O nedenle Fotomaç gibi futbol içerikleri ürettiğini düşündüğünüz bir web sitesi Cuma akşamı mesajları başlıklı bir yazı yayımlayabilir. 🙂
Olumsuz Yanları
Her güzel şey gibi bu içerik türünün de bazı olumsuz yanları var elbet:
- Rekabetin Yüksek Olması: Bunca olumlu özelliği pek tabii farklı SEO uzmanları da fark ediyor. O nedenle bir çok web sitesi Evergreen content üretir. Bu da Google\’ın hangi web sitesini üst sıralara çıkaracağı konusunda kafa karışıklığı yaşamasına ve rekabetin artmasına neden olur. Bu durumu aşağıdaki ekran görüntüsünde görebilirsiniz. Semrush anahtar kelime analiz aracında, Evergreen bir içerik olabilecek anahtar kelimede çok yüksek rekabet olduğu vurgulanıyor.
- Güncellemelerin Gözden Kaçması: Bu içerik türünün genellikle geniş zaman aralıklarında güncelleme alma ihtiyacı olduğunu daha önce konuştuk. Bu nedenle içeriğinize dair güncelleme geldiğinde gözünüzden kaçabilir. Güncellenmiş şekilde içerik yayınlayan bir başka içerik üreticisi de sıralamalarda üstünüze çıkabilir.
Evergreen Content Nasıl Hazırlanır?
Geldik en merak edilen kısma. Tanımında da bahsedildiği gibi, sürekli merak edilebilecek bir soru bul ve bu alanda bir blog yazısı yaz geç diye düşünebilirsiniz ama o kadar kolay olsa işsiz kalırdık sanırım. 🙂
Evergreen Content Türleri
Burada bahsedeceğimiz içerik türlerinin büyük kısmı yazılı içerikler olacak ama bunları video ve görsel içeriğe de dönüştürüp sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.
- İpucu Listeleri: \”Zayıflamanın 10 Püf Noktası\” ya da \”En iyi 10 WordPress Teması\” başlıklı yazılar her zaman ilgi çeker. Hem her zaman merak edilebilecek konularda hazırlanır bu içerikler hem de liste halinde olduğu için okuması kolaydır (düz metinleri okumanın daha zor olduğunu biliyorsunuz.). Bu konuda ülkemizden bir örnek vermek gerekirse, Onedio.com iyi bir örnek olur.
- Sözlükler: Sözlüklerden kastım eksisozluk gibi siteler değil. Bir sektör özelinde, merak edilebilecek, özellikle sektörün içindekilerin bilebileceği niş kelimelerin tek paragrafta açıklandığı internet sayfaları çok bilinmese de başarılı bir evergreen içerik türüdür. Bu konuda Zeo ekibinin SEO sözlüğünü iyi bir örnek olarak verebilirim. Bu sözlüklerin tutma nedeni, tek paragrafta tüm olayı açıklayabilmesidir. Google o nedenle bu tür içerikleri üst sıralara yerleştirir.
- Nedir sayfaları: Bu sayfaların ne olduğu adından da anlaşılıyor. Nedir sorusuna yanıt veren içerikler… Örneğin bu yazı da buna bir örnek. Bu tür bir içerik hazırlarken dikkat etmeniz gereken ilk şey rekabeti kontrol etmeniz. Nedir sorularına çok fazla yüksek kaliteli içerik üretilebiliyor. 🙂
- Nasıl yapılır sayfaları: Bu da ismine münhasır bir içerik türü. Bu konuda gerçekten çok başarılı bir web sitesi var: wikihow.com. Tüm içerikleri uğraşılarak ve gerçekten faydalı şekilde hazırlanıyor. Google\’da bu özenini karşılıksız bırakmamış olacak ki Semrush verilerine göre 63 Milyon aylık trafiği var.
Nasıl Yazılır?
Trendleri kontrol edin
Sürekli güncelliğini koruyacak içerikte trendleri takip etmekte nereden çıktı?
Asıl bu içerik türünde trendleri kontrol etmelisiniz. Zira kısa süreli bir çıkışı olan anahtar kelimeye içerik üretmek Evergreen\’e ters. Veya 2005\’li yıllarda geçerli bir Evergreen içerik bugün için kayda değer bir aranma hacmi taşımayacaktır ve boşuna yorulmanıza neden olacaktır. Örneğin, Nokia 6300 reste atma konulu bir yazının bugün pek ziyaretçisi olmayacaktır.
Bir anahtar kelimenin trendini ücretsiz olarak Google Trends web sitesinden kontrol edebilirsiniz.
Anahtar kelime rekabet düzeyini kontrol edin
Yukarıda da konuştuk. Evergreen content anahtar kelimelerinde rekabet çok yüksek olabilir. O nedenle özellikle yola yeni çıkmış ve hatta Google Sandbox etkisindeki bir web sitesi iseniz yüksek rekabetli kelimelerde sıralama alma olanağınız Google güncellemeleri sırasında bile pek olası olmayacaktır.
Bu nedenle biraz didik didik edip düşük rekabetli kelimeleri bulmanız gerekir. Örneğin benim de bu içeriği hazırlama nedenlerimden birisi bu. Bu yazının anahtar kelimelerinde rekabet düşük ve trendi de durağan.
Siz de bu tür anahtar kelimeleri Semrush, Ahrefs, Moz gibi ücretli araçlar ile veya Google Anahtar Kelime Planlama Aracı ile keşfedebilirsiniz. Bu konuda yardıma ihtiyacınız olursa yorumlarda buluşabiliriz.
Kullanıcıyı web sitenizde tutun
Yukarıda Evergreen content\’de kullanıcıyı web sitesinde tutmanın öneminden bahsetmiştik.
Bunu başarmak için önce kullandığınız dilin sade ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer bir akademik makale web sitesi değilseniz çoğunlukla web sitenizi günlük hayattaki dili tercih eden kişiler ziyaret edecektir.
Sade bir dil için benim yaptığım gibi sohbet hitabetini kullanabilirsiniz. Benim en sevdiğim kullanım şeklidir. Hem ziyaretçiye yakınlık hissi verir hem de ziyaretçiye, yazı sahibine istediğini sorabileceği algısını uyandırır.
Diğer bir önemli nokta da, klasik bir söylem gibi gelse de, asla ama asla arama motoruna içerik oluşturmayın. Tabii ki arama motorunun dikkat ettiği konulara siz de dikkat edin ama sonuç olarak bu yazıyı bir insan okuyacak ve faydalanacak. Bir konu hakkında paragraflarca aklınızdaki soruyu cevaplamayan web sitesini mi yoksa kısa ve net yanıtlar veren web sitesini mi tercih edersiniz.
Kısa vadede arama motoruna içerik üreten web sitesi kazanır gibi gelebilir ama uzun vadede kazanan siz olursunuz. Öyle olmasa yukarıda örneğini verdiğimiz wikihow web sitesinin nasıl 64 milyon trafiği olabilir?
Bir içeriği evergreen yapan şey, sadece uzun süre boyunca ilgi görmesi değil, aynı zamanda okuyucular için sürekli faydalı bilgi sunmasıdır.
Content Marketing Institute
Güncelliğe Dikkat Edin
Yukarıda bahsettiğim Trendleri kontrol edinden bahsetmiyorum.
İçeriğiniz için bilgilerin güncel olup olmadığını ara ara kontrol edin. Bir haber içeriği kadar olmasa da evergreen içeriklerde de güncelleme yapmak gerekir. Bunu ziyaretçilerinize de sunmalısınız.
Mesela bu içeriği hazırlarken karşılaştığım dijitalsapiens.com güncellemeleri okuyucularına çok güzel sunmuş:
Evergreen Content Püf Noktaları
Burada vereceğim püf noktaları bu içerik türü özelinde hiç bir yerde bulamayacaksınız. O nedenle dikkatle uygulamanızı öneririm.
TLDR Kullanın
TLDR özetle; çok uzundu okuyamadım demektir. Malum blog yazıları, özellikle Evergreen içeriklerdeki yazılar çok uzun olabiliyor. TLDR yönetimi için sayfanızın en üstüne bir paragrafta içeriğinizi özetleyen bir alan oluşturabilirsiniz. Bu alanda içeriğinizin ne anlattığını, neler vadettiğini ve diğer içeriklerden farkını özetleyebilirsiniz. Bu sayede TLDR\’a takılan okuyuculara içeriğinizin kalanını okumaları için teşvikte bulunmuş olursunuz.
Bunu manuel olarak da yapabilirsiniz veya WordPress kullanıyorsanız eklentiler ile çekici hale de getirebilirsiniz. Örnek bir plugin: https://wordpress.org/plugins/tldr-cta/
Schema Markup Kullanın
Schema markup teknik SEO\’nun en güzel nimetlerinden biridir.
Schemalar Schema.org tarafından geliştirilen bir dizi javasciript kodudur. Bu kodlar ile içeriğinizin belli alanlarını özet olarak arama motorlarına bildirebilirsiniz.
Bu özellikle yeni yola çıkmış web siteleri için önemli bir detaydır zira arama motorlarına, \”ben içeriklerim için uğraşıyorum bak Schema markuplarını dahi ekledim.\” izlenimi verebilirsiniz. Arama motorları size daha çok güvenir.
Ayrıca bu işaretlemeler arama sonuçlarında (SERP) bazı öne çıkan alanlarda web sitenizin görüntülenmesini sağlar. Örneğin bir çok yemek tarifi web sitesinin sık sık kullandığı \”yemek tarifleri\” schema\’sı sayesinde arama sonuçlarında içeriklerin diğer içeriklere göre ne kadar ilgi çekici durduğuna bakın.
Bu schema markup\’ları eğer WordPress kullanıyorsanız Rank Math SEO gibi SEO pluginleri kullanıyorsanız kolayca ekleyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şunlardır:
- WordPress admin panelinize giriş yapın.
- Sol taraftan yazılar sekmesine tıklayın.
- Düzenlemek istediğiniz yazının üstüne gelip \”düzenle\” seçeneğine tıklayın.
- Düzenleme penceresi açıldığında sağ üstteki Rank Math simgesine tıklayın.
- Açılan Rank Math ayarlarından üçüncü sekmeye geçiş yapın. Açılan şema sekmesi olmalı.
- Şema sekmesindeki \”Şema oluşturucu\” butonuna tıklayın ve yazınıza uygun şemaları sayfanıza ekleyin.
Eğer WordPress kullanmıyorsanız yazınıza schema işaretlemesini <script> kodu olarak eklemelisiniz.
Bunun için technicalseo.com\’un şu linkteki Schema Generator aracını kullanabilirsiniz: https://technicalseo.com/tools/schema-markup-generator/
Buradan ürettiğiniz <script> kodunu yazınızın en sonuna ekleyebilirsiniz. Script kodu olduğu için kodlar ziyaretçilerinize gözükmez, arama motorları ise tarayabilir.
Bu konuda yardıma ihtiyacınız olursa yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Keyword Density\’e Dikkat Edin
Keyword Density özetle, yazınız içinde odak anahtar kelimenizin tüm sayfadaki anahtar kelimelere oranla kaç defa kullanıldığıdır. Örneğin 100 kelimelik bir sayfada odak anahtar kelimeniz 3 kere geçiyor ise keyword density\’niz %3\’tür.
Önerilen, aralık %3-4\’dür. Bu değerin üstünde anahtar kelime kullanımı arama motorları tarafından spam içerik olarak algılanabilir.
Evergreen içerik üreticileri bazen, yüksek sıralama alacağını düşündüğü için anahtar kelimeyi sayfada çok fazla geçirebilir. Bu tabii faydadan çok zarara neden olur.
Keyword density\’nizi kontrol etmek için bir Chrome eklentisi kullanabilirsiniz. Önerdiğim eklenti: Keyword Density Checker
Meta Title\’a Yıl Ekleyin
İçeriğinizi güncel tutun maddesi ile eşdeğer bir madde bu madde. İçeriğinizin Meta title\’ına içinde bulunduğumuz yılı eklemek hem arama motorlarına hem de SERP\’de gezinen ziyaretçilere, içeriğin güncel olduğuna dair mesaj verecektir.
Yine WordPress ve Rank Math kullanıyorsanız bunu otomatik olarak yapabilirsiniz. Rank Math meta ayarlarındaki seçeneklerden %currentyear% seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Her yıl değişiminde içinde bulunduğumuz seneyi title\’a ekleyecektir.
E-Mail Pazarlamayı Kullanın
Evergreen içeriğin en güzel özelliklerinden birisi de e-mail pazarlamaya çok uygun olmasıdır. Hedef kitlenizin genel olarak merak ettiği içerikler olduğu için, bu tür içeriklerinizi elinizdeki mail datasına mail olarak atabilirsiniz.
Bu hem potansiyel müşterilerinizin, konu hakkında sizin uzman bir site olduğunuz imajını verecektir, hem kendinizi dönem dönem hatırlatmanızı sağlayacaktır hem de özellikle Google farklı farklı kaynaklardan gelen trafiği sevmektedir. SEO\’nuza katkı da sağlar bu durum.
Mail otomasyonları kurmak için ilk etapta 500 adet\’e kadar kişiye otomatik mail göndermenizi sağlayan Mailchimp\’i kullanabilirsiniz.
İç Link Juice\’ı Kurgulayın
Link Juice özetle web sitesi sayfanızdan başka bir web sitesi sayfasına verilen bağlantıların SEO açısından sağladığı değerdir. Kaliteli sayfalardan alınan bağlantılar, hedef sayfanın arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirir ve otoritesini artırır.
Evergreen contentler de sürekli trafik çeken web sayfaları olduğu için diğer sayfalarınızı da SEO yönünden iyi bir şekilde besler.
Örneğin ben bu içeriğimden SEO hizmeti verdiğimizi belirten sayfamıza link veriyorum. Bu sayfada SEO sayfamın da otoritesini arttırmayı amaçlıyorum.
Bunu manuel bir şekilde veya WordPress kullanıyorsanız Link Whisper eklentisi ile otomatik yapabilirsiniz.
Link Whisper eklentisine ücretsiz bir şekilde ulaşmak için benimle bilgi@klikalo.com mail adresi üstünden iletişim kurabilirsiniz.
Evet detaylı şekilde Evergreen content hazırlamak konusunda size rehberlik etmeye çalıştım. Umarım içerik sizin için faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın..